Bunele țepe…

Să vorbim puțin despre țepe… un subiect sensibil dar plin de învățăminte. Da, este sensibil pentru că îți lasă un gust amar și n-ai vrea să mai ai de-a face cu el, însă plin de învățăminte. Ce păcat că lecțiile adevărate nu le extragi decât după mult timp. După ce trec anii îți dai seama de fapt cât de important a fost în viața ta să iei țeapa aceea. Țepele sunt de mai multe feluri, dar în general ne referim la bani când vorbim de țepe. Cum ai putea să te ferești de ele? N-ai cum, ține de experiență și de conjunctură. Sau ai putea să nu mai faci nimic. Dar în cazul ăsta tot se va găsi cineva (poate statul, băncile) să te țepuiască. Dar asta e altă discuție.

Țepele vin cu o încărcătură emoțională foarte mare și din păcate, în prima fază, negativă. Foarte repede prinzi ură față de cel ce te-a țepuit. Îl vei ocoli și pe deasupra îi vei face și reclamă negativă în cercul tău restrâns de cunoștințe. Cred totuși că majoritatea sunt inevitabile, însă cu timpul (și cu experiența acumulată) vei reuși să le eviți mai mult sau mai puțin, sau cel puțin vei știi să spui “nu” unei potențiale colaborări ce “miroase” a țeapă. Oricum, cuvântul în sine e dur și urât dar e un rău necesar.

Mi-am luat și eu câteva țepe de-a lungul vieții de la diverși colaboratori, unele uriașe, altele mai mici, altele cu zâmbetul pe buze, altele cu zarvă mare… Îmi e destul de greu să le retrăiesc scriind despre ele dar fac parte din viața și din experiența mea profesională. Iar acest blog tocmai despre asta este. Nu am recurs niciodată la justiție, am preferat să las totul în grija “karmei”, pentru că mi se pare un justițiar mai bun decât judecătorii legii. Am plecat țepuit, dar m-am ridicat și am mers mai departe cu mintea limpede, sufletul împăcat și cu experiența acumulată. De-aia scriu acum despre rolul pozitiv al țepelor în viața noastră, pentru că fără ele nu am fi ajuns unde suntem.

Nu aș vrea să confundăm țepele cu eșecurile deși, într-un oarecare limbaj mai elevat ar putea însemna cam același lucru. O diferență, uneori foarte mare apare între ele. Eșecul pare mai degrabă o greșeală personală în procesul muncii, pe când țeapa nu prea depinde de tine decât în măsura în care hotărăști să colaborezi cu persoana care te țepuiește. Dar de cele mai multe ori acea persoană ți-e cunoștință, coleg sau fost coleg de serviciu, sau mai știu eu ce persoană cu care, de obicei, te cunoști mai de mult și în care ai o oarecare încredere. E, am pus punctul pe “i”. Da, e vorba de încredere, dar ce să-i faci, în (meseria) zona mea de expertiză nici nu prea ai cum să nu mergi pe încredere cel puțin până la un anumit punct.

Din păcate încrederea în oameni, mai ales în vremurile pe care le trăim lasă foarte mult de dorit, unii sunt făcuți pentru a trage țepe. Este deja în ADN-ul lor… Auzeam deunăzi la coadă la cafea, doi colegi ce discutau despre pregătirea unei mașini pentru vânzare. Adică pregătirea unei țepe pentru fraierul ce va cumpăra acea mașină. Discuția era relaxată, adică cei doi interlocutori vorbeau despre asta ca și cum ar fi ceva normal și firesc să procedeze așa… Am ajuns rău de tot, ca societate, dacă unora li se pare firesc și foarte normal să dea o țeapă…

“Nu știu alții cum sunt”, dar eu nu am putut face asta nimănui niciodată. Nu știu dacă e bine sau rău (de fapt știu!), dar nu mi se pare normal și moral să faci așa ceva cuiva. Poate sunt de “modă veche” și voi părea anormal într-o lume, așa zis, normală în care țeapa e ceva firesc. Da, voi merge contra curentului dacă e nevoie, cât voi putea, dar acest compromis nu-l voi face niciodată. Și nici altele. Vă doresc să fiți foarte atenți să nu fiți țepuiți și sper din toată inima, că nu sunteți din cei care se gândesc cum să-i țepuiască pe alții. Oricum legile ce guvernează universul nu se vor schimba, așa că eu voi dormi liniștit nopțile mele.

Rating 4.7 / 5. Voturi 7

vinyl radio
Latest posts by vinyl radio (see all)

About vinyl radio

Vinyl Radio este un post de radio online (stream) la 192kbps. Poți asculta diferite genuri muzicale printre care regăsim: Blues, Jazz, Folk românesc, Ambient, Disco, Pop, Oldies, Clasica și muzică de relaxare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*