Rucsacul și Bocancul

Emisiune talk-show despre munți și montaniarzi

De multe ori ne mirăm sau cădem într-o stare de compasiune când vedem o cruce pe drumurile noastre, dar când suntem pe potecile munților și zărim o cruce, sentimentul de compasiune capătă proporții uriase.

…Ne simțim bine în țările “civilizate”, unde turiștii din toată lumea mențin curățenia în locurile pe unde trec și ne fac și pe noi ne gândim de două ori dacă vom arunca pe jos o doza de bere sau un pahar de cafea.

Avem o altă stare de spirit când știm echipamentul pe care îl folosim în drumețiile noastre ne poate salva viața în situații extreme sau nu ne va lăsa la greu…

Sau poate suntem dornici de a experimenta o ieșire pe munte, dar încă nu știm cum începem, de ce anume vom avea nevoie sau pur și simplu ne e “frică de urși”…

Oare găsesc informații utile și la obiect prin multitudinea de rezultate ale unei căutări pe motoarele de căutare? Sau ce anume ar trebui caut mai întâi? Iată câteva gânduri ce au condus în mod firesc la o idee: de ce nu, o emisiune despre munte!

De ce o emisiune cu tematică montană, pe radio?

Pentru scopul declarat al acestei emisiuni este de a promova un turism curat, de a-i ajuta pe oameni să înțeleagă că păstrarea curățeniei pe munte înseamnă mult mai mult decât un act de civilizație, de a ridica nivelul de conștiință al oamenilor în ceea ce privește relația om-natură, dar și acela de a arăta celor interesați și cu bune intenții cât de frumoasă este țara noastră, România.

Iar misiunea noastră este aceea de a face în așa fel încât să nu mai apară cruci noi pe cărările munților noștri, de a-i conștientiza pe oameni de importanța unui echipament adecvat și de o anumită conduită atunci când pleacă la drum, de a le arăta că trebuie să respecte regulile muntelui, altfel, muntele nu se joacă… doar îți arată măreția!

Ca subiecte abordate, Rucsacul și Bocancul își propune:

– Turism curat, relația cu mediul înconjurător, sfaturi pentru păstrarea curățeniei într-o tură montană.

– Echipamnet montan, descriere și folosire, sfaturi de protecția împotriva focului, a înecului, a căderii în gol și alte sfaturi utile pe munte (tips & tricks).

– Sfaturi pentru începători, cum săși aleagă echipamentul, ce fel de echipament recomandăm în funcție de calitate și preț. De asemenea începătorii vor putea afla și despre gradul de dificultate pe care se simt în stare să-l facă la prima ieșire pe munte.

– Descrierea traseelor montane pe timp de vară sau iarnă, marcaje, grade de dificultate, durate și echipament necesar.

– Povești despre istoria unor locuri auzite chiar de la localnici sau de la istorici ai muntelui, istoria unor trasee montane, a unor peșteri sau stânci.

– Regulile scrise și nescrise ale muntelui, sfaturi de la Salvamontiști, sfaturi utile pentru comportament pe timp de furtuna, frig, ceață sau alte aspecte meteorologice, “citirea” vremii după nori, orientare pe teren pe vreme neprielnică și multe altele. Jargoane folosite în limbajul montaniarzilor.

– Cazarea în afara cortului… pensiuni, hoteluri, sau alternative pentru cort. Se pot împleti povești cu localnici despre aventurile lor în locurile vizitate.

– Trasee pentru iubitorii de mountain-bike, biciclete și echipament pentru bikeri.

Aspecte și abordare

Abordarea traseelor montane, se poate face în funcție de masivul muntos, de anotimp, sau durată și grad de dificultate. Se pot dezvălui și informații despre flora și fauna specifice locului, precum și folosirea plantelor din perspectiva naturistă ca ceaiuri sau alte remedii.

Un alt aspect pe care ne dorim să-l abordăm este demontarea din conștientul colectiv a fricii de animale sălbatice: urși, lupi, vipere, mistreți… prin explicarea comportamentului lor și a gradului de pericol pe care îl au în diferite situații.

Implicarea asociaților montane, a organizațiilor de mediu și a voluntarilor în refacerea marcajelor pe traseele montane, a curățeniei locurilor de campare și amenajarea locurilor pentru strânsul gunoaielor este deasemenea un aspect demn de punctat în cadrul emisiunii.

Bineînțeles nu trebuie uitat scopul primordial pentru care mergem pe munte și anume frumustea peisajelor lui, apusuri sau răsărituri de soare, formele stâncilor, coloritul florilor sau frunzelor în diverse anotimpuri, splendoarea unor formațiuni sau pur și simplu verdele pădurilor sau a ierbii… cu mirosul specific plăcut și natural, albastrul cerului sau albul norilor…

Ne vom pune amprenta pe emisiune, astfel încat fie reconoscibilă, știe lumea e a noastră, printr-un stil unic de prezentare, comentarii.

Aspecte tehnice și organizatorice

Emisiunea are durata de o ora în care se vor derula între 3 și 6 subiecte întrerupte de muzică în special folk, ce se cântă la focul de tabără. Durata emisiunii poate crește cu maximum 100% în funcție de subiecte, sau invitați. Ca și subiecte permanente vom avea descriere de echipament, descriere de trasee, reguli și sfaturi utile. Emisiunea este concepută sub formă de dezbatere, cu perioadă de discuție între melodii de maximum 10 minute, pentru a nu trena. Această regulă se va putea încălca în anumite condiții. Emisiunea va fi înregistrată în studio și difuzată ulterior conform grilei de programe. Când timpul ne va permite o vom face în direct.

Site-ul emisiunii va găzdui și podcastul emisiunilor, unde ascultătorii vor putea audia emisiunea când vor dori.

Rating 5 / 5. Voturi 7

vinyl radio
Latest posts by vinyl radio (see all)

About vinyl radio

Vinyl Radio este un post de radio online (stream) la 192kbps. Poți asculta diferite genuri muzicale printre care regăsim: Blues, Jazz, Folk românesc, Ambient, Disco, Pop, Oldies, Clasica și muzică de relaxare.

Leave a Reply