CQ de YO3RAM

Bun găsit dragi ascultători. Deschidem seria de emisiuni dedicate unei pasiuni vechi de mai bine de un secol, și anume radiamatorismul. Emisiunea CQ de YO3RAM se adresează publicului larg astfel încât vom evita limbajul foarte tehnic folosit de radiamatori pentru a ne putea înțelege oricine. Acolo unde nu se poate, vom explica mai pe larg despre ce e vorba.

Iată un exemplu de limbaj tehnic pe care suntem datori să-l explicam, însuși titlul emisiunii: CQ de YO3RAM. În limbajul radiamatorilor se folosesc foarte multe prescurtări și coduri de câteva litere, care au rolul de a comunica mai rapid anumite informații. O astfel de prescurtare este CQ care înseamnă “Apel general” sau “Chemare adresată tuturor radiamatorilor”. Iar YO3RAM este indicativul realizatorului emisiunii, adică al meu… și este compus din literele YO, care reprezintă România, cifra 3, care reprezintă Bucurestiul si literele RAM care reprezinta indicativul personal unic pe tara. Mai pe scurt titlul emisiunii CQ de YO3RAM inseamna: Apel general adresat tuturor radiamatorilo de catre persoana cu indicativul YO3RAM. Vom reveni pe acest subiect mai pe larg intr-o emisiune viitoare.

Dar… ce este radiamatorismul? Despre ce e vorba cand spunem radiamator?

Stim ca istoria radioamatorismului incepe inca de la sfarsitul secolului 19 chiar cu cel ce a folosit pentru prima data undele radio pentru comunicatii si anume Marconi, care se considera el insusi un iubitor de radio (radioamato). Acesta este inceputul timid. Pe masura ce timpul trecea au aparut noi descoperiri in domeniul comunicatiilor, iar in paralel s-a dezvoltat pasiunea pentru comunicatii si pentru constructii radio fara vre-un interes comercial. Asa s-a nascut radioamatorismul, despre care am putea spune ca este o pasiune de ordin tehnic care se ocupa cu experimentarea si realizarea de comunicatii prin unde radio. Unii radioamatori sunt pasionati de constructii de statii, altii de antene si propagare, altii de moduri digitale, altii de comunicatii prin satelit, altii experimenteaza reflexia undelor radio pe luna, altora le plac concursurile intre radioamatori si asa mai departe.

Oricine poate deveni radioamator daca isi doreste acest lucru. Ce presupune asta mai exact?

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este forul superior care autorizeaza radioamatorii in urma uni examen. Cat de greu este acest examen? Sunt si oameni celebri care sunt radioamatori? Radioamatorii pot ajuta in situatii de urgenta, calamitati naturale sau razboi?

Intrebari ce isi vor gasi raspunsul in singura emisiune despre radioamatori, din România!

Rating 5 / 5. Voturi 5

vinyl radio
Latest posts by vinyl radio (see all)

About vinyl radio

Vinyl Radio este un post de radio online (stream) la 192kbps. Poți asculta diferite genuri muzicale printre care regăsim: Blues, Jazz, Folk românesc, Ambient, Disco, Pop, Oldies, Clasica și muzică de relaxare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*